Sidor

söndag 19 december 2010

Lucka 19

Här hittar vi samlingar!
Vadå samlingar?
Jo, böcker som innehåller lite allt möjligt; sagor, sånger, rim och ramsor. Ibland kan de till och med innehålla pysseltips, recept och tips på olika lekar.

Det finns massor av inspiration och julstämning att hämta ur de här böckerna. Jag tycker att det är jättekul att dansa kring granen och när man har ätit en stor julmiddag på julafton är det skönt att röra på sig. Då kan man hitta flera bra sånger i en samling som till exempel Julklappar : sagor, sånger och pyssel. Varför inte skutta runt till den glada "Nu ha vi jul här i vårt hus" till exempel?

Att dansa och sjunga samtidigt som magen är full med mat kan göra att man blir lite varm och andfådd. I ett sånt läge kan man bryta av med ett litet julgransrim. Det kan egentligen vara vilket rim som helst men det är ju roligt om man kan göra rörelser till det. Som det här till exempel:

Det var en gång en tomte (sätt ihop fingertopparna som en tomteluva)
Som bodde i en strut (sätt ihop nedre delen av handflatorna som en strut)
Knacka' man på dörren (knacka på pannan)
Så sade han (göm ansiktet i händerna)
TITTUT! (titta fram visa ansiktet)

Efter allt ätande och dansande kan man krypa ner i soffan och unna sig en härlig julberättelse ur en samling som Sagor om Julen eller Sagor om Vintern. I Sagor om vintern hittar du bland annat Granen av Tove Jansson. Det är en berättelse där det bjuds på mycket skratt. Den handlar om när Muminfamiljen blir väckta ur sin vintersömn precis när julen står för dörren. Eftersom de har för vana att gå i ide på vintern så har de aldrig upplevt en jul förut och de blir ganska förskräckta över allt märkligt som händer.

/Anna-Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar