Sidor

lördag 18 december 2010

Lucka 18

Här finns boken som blev Svt:s julkalender 2007: Elfrid och Milas riktiga jul och uppföljaren från året efter: Elfrid och Leos bästaste jul av Pernilla Oljelund.



En riktig jul är det enda Mila önskar sig i julklapp. Det betyder att det ska vara hon och mamma. Bara de. Mammas nya kille, Klas as, vill Mila inte ha med - det skulle inte vara en riktig jul. Den som får i uppdrag att uppfylla Milas önskan är den lata och virrga tomtenissan Elfrid från Nordpolen. Det mesta går på tok, men som sig bör ordnar sig allt till det bästa.

I den fristående forsättningen kommer Elfrid tillbaka till människovärlden och då för att uppfylla Leo och hans syster Lussans önskningar. Leo tror inte på tomten, han är ju faktiskt nio år, men för lillsyrrans skull skriver han en önskelista till tomten ändå. Och Elfrid får ett svårt uppdrag där hennes bollsinne sätts på prov.

Båda böckerna handlar om hur missmodigt det ibland kan kännas för barn med skilda mammor och pappor så här i juletid. Men böckerna är verkligen inte deppiga. Tvärtom, man blir fnissig och varm i hjärtat när man läser dem.

Jag gillar julkalendern i TV och jag försöker följa den varje år. Ofta utgår den ju från böcker och några andra gamla favoriter är Teskedsgumman och Pelle Svanslös. I både Pelle Svanslös från 1997 och i Elfrid 2007 spelar Suzanne Ernrup från Katrineholm viktiga roller - katten Gullan och nissan Elfrid! Kul, tycker jag. I augusti skrev jag om böckerna som ligger till grund för årets kalender Hotell Gyllene Knorren. Jag tycker att TV hittills har lyckats göra böckerna rättvisa. Vi får väl se hur det går för familjen Rantanen den här sista veckan.

/Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar