Sidor

måndag 20 december 2010

Lucka 20

Där finner vi … landet Narnia!
Juldagen är av tradition premiärdag för många filmer. I år kan vi krypa ner i biostolen för att se bland annat Kung Kaspian och skeppet Gryningen. Filmen bygger på C S Lewis klassiska böcker. Böckerna har filmatiserats flera gånger och under 2000-talet har Häxan och lejonet och Prins Caspian än så länge kommit. Dessa finns på DVD och på biblioteket kan man naturligtvis låna båda. Eller du kanske passade på att se prins Caspian när den gick på TV i helgen som var…

I första boken/filmen är det Lucy, den yngsta tjejen i en syskonskara som under en kurragömmalek hittar det perfekta gömstället, en garderob. Denna garderob visar sig också vara porten in till landet Narnia. Landet styrs av den Vita häxan och är året runt täckt av is och snö. Snart är syskonen inblandade i kampen mellan det onda och goda. De flesta av syskonen kommer sedan tillbaka till det magiska landet i de kommande filmerna och böckerna. Alltid väntar nya faror för landet men aldrig är ingången till landet densamma.

Jag läste böckerna när jag var liten och efter nu sett de två filmerna fascineras jag fortfarande över de talande djuren och framförallt det mäktiga lejonet Aslan, godheten själv.

Om du redan nu vill läsa en recension av den nya filmen kan du läsa den på Moviezines utmärkta filmsida. Här kommer dessutom en trailer:



/Veronica

PS. C S Lewis serie om Narnia består av sju böcker och passar för ett långt härligt jullov.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar