Sidor

fredag 17 december 2010

Lucka 17

Här gömmer sig några deckare till dopparedan!
Jag tycker att deckare hör ihop med lediga, lata dagar. Förra julen läste jag Snömannen, den var mycket spännande och absolut en vuxenbok.

Kanske är det någon mer än jag som vill ha en deckare till jullovet. Det finns en hel hög att välja på bland barn- och ungdomsböckerna. Här kommer några juliga:

Spår i snö är första boken om tolvåriga Sunna och Sixten.
Det är jul, men julafton, dopparedagen, blir depparedagen för Sunna. Mamma och pappa bråkar så mycket att mamma till slut åker hemifrån och pappa börjar jobba. Storebror Ante sätter på sig hörlurarna och går knappt att få kontakt med. Som om detta inte vore nog så har det varit inbrott i området och Sunna börjar oroa sig för att Ante kanske är inblandad – hans nya CD-spelare måste ju vara jättedyr... Men mitt i eländet lär hon känna Sixten och tillsammans löser de sitt första fall.

Böckerna om Sunna och Sixten är skrivna av tre författare: Ewa Swedenmark, Maria Herngren och Annica Wennström. Tillsammans blir de Emma Vall.

Mest kända av alla deckare är väl Lasse och Maja. De med LasseMajas detektivbyrå ni vet. Martin Widmark och Helena Willis har hunnit göra nitton böcker om de kompisarna.


I Saffransmysteriet är det snart Lucia. Men det verkar som om det inte kan bli några lussekatter - all saffran i Valleby är plötsligt spårlöst borta. Det känns som självaste julen är hotad om ingen kan lösa fallet.  
I Hotellmysteriet förbereder man också som bäst julfirandet. Lasse och Maja som hjälper till på hotellet under jullovet får fullt upp med det mystiska försvinnandet av den kinesiska äppeltaxen Ribston som ägs av den fina familjen Åkerö.

Kalla diamanter av Kerstin Lundberg Hahn är andra boken om kompisarna Kajsa och Johan. De har inte träffats sedan sommarlovet när de löste mysteriet med fågeltjuvarna. Nu är det december och Johan ska fira luciahelgen hos Kajsa. I staden där hon bor har flera guldsmedsaffärer haft inbrott och polisen befarar att det är en liga som ligger bakom och att samma liga dessutom planerar fler. Kompisarna bestämmer sig för att hålla utkik efter mystiska personer vid Sandströms guldsmedsaffär mittöver gatan. Och visst är det något misstänkt med paret med hunden? En natt vaknar vännerna av sirener och blåljus utanför fönstret - inbrott hos juvelerare Sandström! Nu gäller det för Kajsa och Johan att lösa brottet. Till sin hjälp har de den pensionerade polisen Gertrud Karlsson.


I Midnattsstjärnan är det tvillingparet Peter och Petra Petrini som är löser deckargåtorna. Eller rättare sagt, de gör det ihop med kompisen Lucy. Författaren Mårten Sandén skriver just nu på bok nummer tjugo i serien som utspelar sig i skånska Lund. Den här boken börjar på skyltsöndagen och tomten utanför Åhléns skrämmer nästan slag på Petra med sin blotta existens - hon är livrädd för allt vad tomtar heter. Den här gången har hon faktiskt fog för det, det är något mycket skumt med just den här tomten. En riktig skumtomte skulle man kunna säga.

/Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar