Sidor

tisdag 25 januari 2011

Böcker om nätet

Jag tycker att det är jätteroligt med hemsidor, bloggar, diskussionsforum och mycket annat som finns på nätet. Möjligheterna är oändliga och man kan hitta information om praktiskt taget allt. Dessutom känns det väldigt roligt att vi som jobbar här kan skriva på bloggen om både vad som händer här i huset och om alla böcker vi läst.

Men tyvärr förknippas inte Internet alltid med positiva saker. Nätmobbning är en sådan sak. Dessutom är det svårt att upptäcka eftersom det är så lätt för den som mobbar att vara anonym på Internet. Och det är just det där med anonymiteten som kan vara läskigt med nätet. För hur vet jag egentligen att den jag chattar med är den jag tror att det är?

Jag har precis läst två bra böcker som handlar om hur Internet kan vara något jobbigt istället för något bra.

En av dem är Är det någon där som är skriven av den populära författarinnan Christina Wahldén. Den handlar om Tea som är en blyg 16-åring. Varje dag när hon kommer hem från skolan sätter hon sig framför datorn. Tea är ganska ensam och tycker det är svårt att ta kontakt med andra. Men på nätet är det mycket lättare och hon skriver mycket på sin blogg. En dag när hon kommer hem från skolan börjar hon chatta med en kille som kallar sig ”Jägaren”. Men vem är han egentligen, och vad vill han?

Snyggast på nätet är den fjärde boken om Emma och den är skriven av Lotta Löfgren-Mårtenson. Emmas kompis Elin är inte rädd för att säga och göra vad hon vill. Ibland tycker Emma att det är jobbigt, men hon vågar inte riktigt säga emot Elin. En eftermiddag tar tjejerna kort på sig själva i bara BH, och sedan lägger de ut bilden på snyggast.se. Först tycker Emma att det är en kul grej, men när hon går hem från Elin får hon ångest. Vad har hon gjort egentligen och vad kommer de i skolan att tycka? Och hur kommer hennes pojkvän Anders att reagera?

Båda böckerna är bra läsning som väcker många tankar. Kan rekommendera alla att läsa dem!

/Lisa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar