Sidor

måndag 31 januari 2011

Här kommer Lola och Ernst!

Alla som har flyttat och bytt skola vet hur svårt och jobbigt det kan vara hitta nya kompisar. För alla vill ju ha en kompis och allra helst en bästis... En sprillans ny bok som tar upp detta är Här kommer Lola! av Isabel Abedi.

Lolas högsta önskan är att hitta en bästis i den nya staden hon flyttat till. Redan när Lola tar i handtaget till klassrummet första dagen i den nya skolan känner hon innerst inne att det inte kommer bli lätt. Tjejen som Lola placeras bredvid stinker fisk så henne vill Lola absolut inte bli kompis med.Till sist tar Lola mod till sig och bjuder hem en annan klasskompis, men allt blir fel. Hemma visar sig det att pappa har blivit inlåst på toaletten och råkar hälsa på Lolas klasskompis spritt språngande naken. Dessutom gillar klasskompisen varken Lolas leksaker eller deras mat.
Sedan hoppas Lola på ballongen. På skolans jubileumsdag släpper alla elever iväg ballonger som de satt fast en adresslapp på. Kanske hamnar den hos någon som vill bli Lolas kompis. De flesta i klassen får svar, men det dröjer för Lola. Till sist får hon brev från en tjej som heter Stella, som dessutom verkar bo i närheten. Men Stella vill inte träffas, hon skriver hela tiden att hon är sjuk…

Boken är bra i sin blandning av skratt och allvar. Det jag tycker är synd är att framsidan är rosa, vilket jag tror tyvärr kommer att locka bara tjejer att läsa boken. Trist, för killar skulle definitivt också känna igen sig.

Här på jobbet händer det titt som tätt att vi ger och får tips på böcker av varandra. Av Marie fick jag bilderbokstipset Älgen Ernst av Catherine Ravner. Av en slump visade boken komma från samma förlag Turbine som boken om Lola, därför kommer lite om den här också.


Ernst har ett stort problem, han får inte plats i sin egen bok. Hur han än pressar, klämmer och knölar får han antingen bara in bakdelen, framdelen eller mittenpartiet på sidorna. Då får hans lilla kompis (som får plats i boken!) en fiffig idé. En idé som kräver tejp och papper. Mer tänker jag inte avslöja utan det får du läsa själv! I all sin enkelhet är det här en alldeles lysande bok, så tack Marie!

/Veronica

2 kommentarer:

  1. Har du meditation böcker för barn i barnens bibliotek?

    SvaraRadera
  2. Hej, hej!

    Några böcker om hur man mediterar för barn har vi inte. Sådana böcker verkar vara ganska ovanliga. På vuxensidan finns det en bok om meditation för föräldrar, men det var ju inte riktigt det du frågade efter...

    /Karolina

    SvaraRadera