Sidor

fredag 28 januari 2011

En vinnare

I måndags var det filmgala i Stockholm och de bästa prestationerna belönades med varsin Guldbagge. Guldbaggen för bästa svenska film 2010 gick till Sebbe.

I den spelar Sebastian Hjort af Ornäs titelrollen och han gör det suveränt bra. Sebbe är en 15årig kille som har det svårt på flera sätt. I skolan mobbas han både fysiskt och psykiskt, och hemma klarar hans mamma knappt av att ta hand om sig själv, än mindre att ge Sebbe en trygg uppväxt. Hans pappa är död sedan flera år.
Sebbe gör ändå sitt bästa. Han slår aldrig tillbaka. Han håller sig för sig själv - han älskar att meka med prylar han hittar. Han försöker också stötta sin mamma. Men hon gör i sin tur något mycket dumt som bara ger Sebbe ännu mer problem. Det sveket blir avgörande.

Det här är en film som drabbar mig som tittar. Det är hopplöst, mörkt och fattigt. Flera gånger undrar jag, var finns de vuxna som borde finnas där för en kille som Sebbe? Trots allt glimtar det till av ljus och ömhet och när filmen är slut vill jag ändå tro att det kommer att ordna sig för Sebbe. Han kanske inte är en vinnare, men han är definitivt en överlevare.


Babak Najafi heter regissören till Sebbe. Det här är hans första långfilm och därför känns det säkert extra stort att få utmärkelsen årets bästa film.

Filmen finns på biblioteket.


/Annika

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar