Sidor

lördag 26 mars 2011

Dag 26, En bok som fick dig att ändra åsikt om någonting

Det här var faktiskt en enkel fråga! Take a look at dig själv av Lena Victorin. Vilken bok! Den handlar om civilkurage, det vill säga modet att stå upp och protestera när någon gör fel. Det Lena Victorin frågar sig är varför så många bara står och tittar på när farliga/hemska saker händer? Och det kan man ju verkligen undra!

På sidan 138 i boken står det:

I am based on a true story
En judisk flicka som hette Inge gömde sig i Berlin under andra världskriget och lyckades på så sätt överleva Förintelsen.
Inge beskrev många år senare vad hon hade sett när hon gömde sig. Hon berättade om tyskarnas reaktioner när hela judiska familjer föstes in i vagnar och skeppades bort. Hon såg från sitt gömställe hur folk kikade och viskade, men de gjorde inget för att stoppa det. Efter ett par dagar var alla judar utom Inge borta.

Den stora fråga många ställde sig efter andra världskriget var hur förintelsen kunde äga rum? Varför protesterade inte de alldeles vanliga människora som visste vad som pågick? Så på 50-talet gjorde forskare massor med expriment för att försöka förstå och Take a look at dig själv tar upp flera av de exprimenten.

Jag tycker att boken är jättebra! Författaren frågar hela tiden oss läsare; "Vad tycker du om det här?", "Hur skulle du har gjort i den här situationen?" Och lite läskigt är det eftersom boken visar hur svårt det är att göra rätt. Take a look at dig själv fick mig verkligen att tänka och fundera.

/Karolina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar