Sidor

fredag 29 april 2011

Det blev en Måns till Påsk

Ibland är det svårt att bestämma sig. Det blev en visserligen en kriminalhistoria till påsk, men inte nån av dem jag planerat. I stället började jag på Vårlik av Mons Kallentoft. Eftersom det är en vuxenbok lämnar vi den därhän, i stället vill jag dela med mig av en annan bok från helgen, av en annan Måns.

Måns Gahrton är ju författaren bakom massor av böcker och TV-serier som till exempel Eva & Adam, Livet enligt Rosa, Ronny & Julia och nu senast Hotell Gyllene Knorren – julkalendern ni vet.

Måns Gahrton kan konsten att berätta rappt, enkelt och kul. Det går undan även här, men hans nya bok skiljer sig från de andra genom sitt allvar. I den dramatiska inledningen står en olycklig sextonåring på yttersta kanten till ett stup. Elsa är sjukt höjdrädd ändå står hon där, beredd att hoppa och göra slut på sitt ”onödiga liv” med ett Hej och tack för ingenting.
Som tur är iakttas Elsa av en liten kille som smugit på henne det tystaste han kan och nu undrande frågar vad hon håller på med. Och Elsa blir avbruten - för inte kan hon hoppa när en lite unge ser på.

Så inleds vänskapen mellan Elsa och Sigge, för Sigge hänger sig envist kvar i Elsas närhet. Han känner på sig att hon kanske skulle göra om försöket om han lämnar henne ensam. Så han viker inte en tum från henne och Elsa märker att hennes svarta moln försvinner när Sigge är där. Som den självklaraste sak i världen följer han sen med henne på en omtumlande resa i sökandet efter på en borttappad pappa.

I efterordet till boken berättar författaren att den här berättelsen även skiljer sig från hans andra genom sättet den kom till på. Det började nämligen med en dröm; En flicka, ett stup och en pojke som såg henne. Måns G försökte glömma drömmen, men det gick inte, den bara återkom. Till slut var han helt enkelt tvungen att ta sig an historien och ta reda på vad som hände. Och det är jag glad för!

/Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar