Sidor

torsdag 7 april 2011

Tindras farfar



Tindra är sex år gammal men har aldrig träffat sin farfar. En dag kommer hennes pappa hem alldeles uppjagad och genomsur av regnet och berättar att farfar ska komma på besök dagen. Först blir Tindra jätteglad över att äntligen få träffa sin farfar, men sedan börjar hon undra vad det är med farfar egentligen. Varför blir mamma och pappa så nervösa över att farfar ska komma och hälsa på? Tindra funderar på om det kan vara så att farfar är en hemlig polis, en tjuv eller kanske ett monster, men när farfar kommer in genom dörren ser han ut som en alldeles vanlig farbror.

Farfar får berätta om hur han har haft det och varför han inte har träffat Tindra och hennes lillebror förut. Han berättar att han börjat dricka för mycket sprit när Tindras farmor dog och att han blivit tvungen att sova på gatan. Nu börjar han få ordning på sitt liv igen och därför vill han träffa sina barnbarn för första gången.

Författaren till boken Vem är Tindras farfar, Sara Nilsson berättar här i en tidningsartikel att hon med boken ville visa att hemlösa är precis lika mänskliga som du och jag och ta död på några av alla de fördomar som finns kring hemlösa och visa hur lätt det är att hamna där.

Det här är en bilderbok med ganska mycket text så jag tror att den kan vara bra att läsa tillsammans med någon vuxen. Det finns en hel del att prata om efteråt också!

/Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar