Sidor

fredag 14 december 2012

14 december


På kvällen den tredje advent händer något som förändrar familjen Wagners julförberedelser i grunden: Med ett öronbedövande brak störtar taket i vardagsrummet in. Precis när familjen stämmer upp sången om ängeln i himlens höjd dråsar tegelsten, taktegel och en jättelik älg ner och krossar både bord och ljusstakar.
"Kan älgar flyga?" frågar sig den förbluffade mamma Wagner. Nej, svarar den pålästa systern. "De kan inte heller klättra i berg, dyka eller spela tennis. Och de kan heller inte prata." MEN. I samma ögonblick säger älgen "Det är inte sant lilla vän! Jag behärskar fem språk, och det flytande."

Så går det till när ödet sammanför älgen Mr Moose med familjen Wagner och sonen Bertil får berätta historien om hur Mr Moose räddar julen. Bertil får veta att Mr Moose inget hellre vill än att dra jultomtens släde. Som det är nu får han bara testköra den innan renarna ska ut på julklappsfärd med tomten. Bertil berätttar i sin tur om sin allra högsta önskan för Mr Moose som lovar att framföra den till Chefen. Med lite stoft från Vintergatan är nog allt möjligt. Det vet man när man är liten, då är flygande älgar och jultomten också självklarheter.

Samtidigt är detta en högst realistisk berättelse om att vara liten och längta efter de välkända sammanhang där en pappa finns med. Andreas Steinhöfel från Tyskland har skrivit en julig, kulig berättelse om allas vårt behov av gemenskap. Kanske blir det behovet särskilt tydlig så här i juletid.

/Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar