Sidor

söndag 16 december 2012

16 december


Det är verkligen ingen nyhet för trogna bloggläsare att jag gillar "det overkliga" när det kommer till böcker. En alldeles särskild förkärlek har jag för dystopier. En trevlig bieffekt av Hungerspelens popularitet är att andra dystopier nu har mycket god chans att ges ut, och dessutom marknadsföras hårt. Divergent är en av dessa böcker.

I ett framtida Chicago lever Beatrice Pryor, 16 år gammal. Hon är född in i falangen De osjälviska, en av fem falanger (de andra är De ärliga, De tappra, De fridfulla och De lärda). Som 16-åring är det dags för Beatrice och hennes jämnåriga att genomgå ett test vars resultat är det ledande rådet till vilken falang man bör välja som sin egen. En falangbrytare (någon som väljer en annan falang än den man fötts in i) avskys av sin tidigare falang och oftast säger familjen upp all kontakt. Beatrice har aldrig känt sig som en av De osjälviska, men testet visar sig vara värre ändå. Hon är en divergent, någon som passar in överallt och därför är ytterst oberäknelig för makthavarna i toppen.

Divergent är en väldigt spännande bok! Vi som läsare vet om att Beatrice, eller Tris som hon väljer att kalla sig, är divergent men det är en hemlighet för alla andra. Hon väljer dessutom att bli falangbrytare och det är svårigheter (och spänning) i livet hos den nya falangen. Dessutom finns frågetecken kring vilka som är hennes sanna vänner, för att inte tala om Four. Four är killen som ska träna upp falangbrytarna och är han bara en tränare, eller finns det något mer?


Mitt heta tips för alla spänningstörstande typer där ute som inte vet VAD de ska läsa nu när Hungerspelstrilogin är slut; Divergent av Veronica Roth.

/Karolina

P.S. Dessutom är Divergent första delen av tre, så den som ger bort del 1 har julklapparna för två år framåt kirrad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar