Sidor

torsdag 25 augusti 2011

Budbärare


Föreställ dig detta: i din brevlåda där hemma dimper det ner ett kuvert innehållande ett spelkort med tre adresser och tre klockslag på. Vad skulle du göra, gå till adresserna vid de tidpunkterna eller slänga kortet och för alltid undra vad det kunde ha betytt?

Ed är en ganska misslyckad kille, åtminstone om man frågar honom själv. Han kan inget särskilt, läser för många böcker och kör taxi, fast han egentligen är för ung. Han kommer inte överrens med sin mamma och bor själv i en sliten lägenhet med sin kaffedrickande hund, Portvakten. Hans liv har egentligen gått på tomgång tills han av misstag avstyr ett bankrån och omskrivs i tidningen. Strax efter det får han spelkortet i sin brevlåda och hans liv förändras totalt.

Jokern beskriver så bra hur man ofta kan överträffa sig själv, att man måste ha modet att utmana sig själv för att uträtta stordåd. Dessutom behöver faktiskt inte stordåd kräva någon större uppoffring för en själv. Bara att våga visa att man finns där för en annan person och inte gömmer sig kan betyda en enorm skillnad för någon annan. Mod behövs i både det stora och det lilla.

Dessutom handlar Jokern om hur viktigt det är med självkänsla och berättar om hur man får självkänsla genom att utmana sig själv och upptäcka att, jo jag kan faktiskt. När Ed får sina spelkort med namn på och klarar utmaning efter utmaning märker han vilket värde han faktiskt har och växer i sig själv för varje person han hjälper.

Det enda som jag tycker är lite tråkigt med boken är att den fått den svenska titel som den fått. Den engelska titeln är The Messenger och den mycket bättre på många olika sätt eftersom betydligt mer ryms i den än i Jokern.

/Linda

HUR MODIG ÄR DU? Testa dig själv på Temabloggen och tipsa dina vänner på Facebook!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar