Sidor

fredag 26 augusti 2011

Verkligheter


Alla vet vi att det finns verkligheter som inte ser ur som vår egen. Människors verkligheter skiljer sig åt sinsemellan både i en stad som vår och i ett land som vårt. Men vi som bor i Sverige slipper som tur är leva verkligheter som de som beskrivs i serien Ung verklighet. I den serien får vi ta del av några unga människors liv och verklighet som på ett ganska förfärande sätt skiljer sig från hur det ser ut hos oss.


Här handlar det om överlevnad. Antingen som för Mary, att överleva Sydafrikas AIDS-epidemi, eller som för Carbino, att överleva kriget i Sudan. Eller som för Hamilton, att överleva på Brasiliens gator. Deras liv skildras i böckerna Föräldralös på grund av AIDS, Flyktingläger och Gatubarn.

Ungdomarnas livsberättelser vävs ihop med historiska tillbakablickar och fakta om respektive land, AIDS, flyktingläger och gatubarn. Man får även information om hjälporganisationer och tips på hur man själv kan hjälpa människor som Mary, Carbino och Hamilton.

Böcker som de här gör mig ödmjuk och tacksam - trygghet är ingen självklarhet. Böckerna kan förhoppningsvis också skapa förståelse för flyktingfrågor, bistånd och internationellt hjälparbete. Och samtidigt visa att människan kan överleva nästan ofattbara svårigheter och få ett hyggligt gott liv.

/Annika

HUR MODIG ÄR DU? Testa dig själv på Temabloggen och tipsa dina vänner på Facebook!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar