Sidor

lördag 27 augusti 2011

En ung kvinnas mod


Boken Felicias ö av Cannie Möller är en så kallad robinsonad. Det innebär att berättelsen bygger på samma tema som klassikern Robinson Crusoe, det vill säga att den skildrar någons äventyrliga upplevelser på en obebodd ö.

Det som är lite speciellt med boken Felicias ö är att den utspelar sig i framtiden. Avancerad högteknologi möter primitivt friluftsliv, kan man säga.

Huvudpersonen Kana bor i staden Urb och hon tillhör de utvalda. Det innebär att hon tillhör vetenskapen och hennes kropp ska användas för att förädla människorasen. När vi träffar henne för första gången flyr hon för sitt liv, bort från staden Urb. Hon flyr inte bara för egen del, utan även för sitt ofödda barns. Om hon stannar i staden kommer nämligen hennes barn att tas ifrån henne för att tjäna vetenskapen. Så hon flyr för att överleva, ut i vildmarken till de utstötta.

Tillsammans med några av de utstötta och med sin nyfödda dotter Felicia, flyr hon ut i havet till ön Insula där de sakta börjar bygga upp ett läger. Men rädslan att bli upptäckt och återförd till Urb präglar tillvaron på ön och påverkar Felicias uppväxt.

Det här är en oerhört spännande och gripande berättelse om att växa upp. Det handlar också mycket om relationen mellan mor och dotter - mellan Kana och Felicia.

Läs även den spännande fortsättningen Felicias resa.

/Anna-Karin

HUR MODIG ÄR DU? Testa dig själv på Temabloggen och tipsa dina vänner på Facebook!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar