Sidor

onsdag 24 augusti 2011

Mod och överlevnad


Vad är mod egentligen? Är det att göra saker fast man är rädd? Många skulle nog säga ungefär så. Wikipedia säger:

Mod är en personlig egenskap. En modig person handlar i överensstämmelse med sina övertygelser och önskningar, även vid risk för negativa konsekvenser mot det egna jaget. Mod betraktas av många som en moraliskt eftertraktansvärd egenskap, en dygd.

Jag tror nästa alla vill vara modig. Vara den där som springer in i det brinnande huset och hjälper till. Jag tror också det är en av anledningarna att vi läser böcker och tittar på film. I fantasins värld finns hjältar och hjältinnor som är precis så där modiga som vi innerst inne vill vara själva. Som Skorpan och Jonatan som båda två vid olika tillfällen säger "Det finns saker man måste göra, annars är man bara en liten lort". Eller Katniss som träder fram och tar plats i Hungerspelen fast hon vet att det med stor säkerhet kommer att bli hennes död.

Inte så många av oss kommer att möta drakar eller behöva gå in på en arena och slåss till döden. Men det är ju inte bara sådant mod, hjältemod, som räknas. Att vara modig kan vara många fler saker. Att berätta för den där speciella personen att man är kär i honom/henne. Att protestera när någon är taskig i skolan. Vi behöver till och med mod för att våga säga vad vi faktiskt tycker till en god vän... som tycker tvärt om!

Minns ni slutet av Harry Potter och de vises sten? Harry, Ron och Hermione tänker smita ut och leta reda på de vises sten. De har redan råkat illa ut för att ha brutit mot skolans regler och den här gången försöker deras vän Neville hindra dem. Som ”tack” uttalar Hermione en trollformel som gör att Neville inte kan röra sig. På slutfesten i boken händer detta:

Dumbledore höjde handen. Det blev sakta tyst i rummet.
”Det finns alla möjliga sorters mod”, sa Dumbledore och log. ”Det behövs en hel del tapperhet för att vi ska våga göra motstånd mot våra fiender, men precis lika mycket för att våga göra motstånd mot våra vänner. Därför tilldelar jag mr Neville Longbottom tio poäng.”


Det är modigt att stå upp och säga till. Och säga ifrån! Inte minst bland vänner.

Det krävs naturligtvis också stort mod att verkligen vilja överleva när katastrofen är ett faktum. Mod att helt enkelt leva.

Välkommen till två veckor om mod och överlevnad.

/Karolina

HUR MODIG ÄR DU? Testa dig själv på Temabloggen och tipsa dina vänner på Facebook!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar