Sidor

fredag 17 februari 2012

Böcker vi älskar: Spring! Fanny, spring!
Gammal kärlek rostar aldrig brukar man säga och det gäller verkligen den här boken. Jag bara älskar den! Varje gång och för alltid. Den berör mig lika starkt nu som första gången. Att läsa den högt går knappast eftersom jag alltid gråter så mot slutet, men boken slutar absolut inte bara sorgligt utan faktiskt också lyckligt. Det är på många sätt en bok om kärlek och en hyllning till godhet och ädelmod.

Morfar och Willy bor tillsammans på landet. Tiderna är bistra och den lilla familjen närmar sig ruinens brant. En dag orkar inte morfar längre, han ger upp och blir sängliggande. Tioårige Willy känner att det måste bli hans ansvar att försöka ta dem ur den ekonomiska knipan. Han bestämmer sig för att ställa upp i den årliga slädhundstävlingen med sin älskade hund Fanny. Den som vinner får nämligen massor av pengar och deras gård skulle kunna räddas undan den hotande försäljningen. Men med i tävlingen är också indianen Tigande Räven som i sin tur kämpar för en mycket angelägen sak och absolut vill vinna, han med.

John Reynolds Gardiner (1944-2006) debuterade som författare 1980 med Spring! Fanny, spring! som bygger på en verklig händelse han hörde talas om i delstaten Wyoming i USA där han växte upp.

I maj ger En bok för alla ut denna hjärtevärmande klassiker igen.

/Annika

2 kommentarer:

  1. Härligt med nyutgivning av äldre böcker. Det är allt för ofta som gamla favoriter blir omöjliga att få tag i.

    SvaraRadera
  2. Eller hur! Man unnar verkligen nya barn att läsa så bra böcker.

    /Annika

    SvaraRadera