Sidor

måndag 20 februari 2012

Den gräslige herr Grums

Herr Grums var en folkilsken gammal gubbe med ett stort, rött skägg och två stirrande, blodsprängda ögon som påminde om en irriterad bläckfisk inkrupen i en grotta. Han var en riktig plåga som hatade barn, djur, nöjen och kokta majskolvar.

Denne man får vi nöjet (eller?) att läsa om i Du är en gräslig man, herr Grums! av Andy Stanton.

Herr Grums latar sig helst hela dagarna. Detta sätter sina spår i hans hus: tomma mjölkflaskor överallt, mögel och gammal ost i garderoben.Till detta stökiga, fula och slitna hus finns en grönskande vacker trädgård. Den sköter herr Grums om perfekt. Hur kan det komma sig att denne late man bryr sig om sin trädgård? Skälet är en ilsken älva som slår honom i huvudet med en stekpanna om han inte tar hand om sin trädgård. Herr Grums resonerar som så att det är enklare att sköta trädgråden än att bli av med en arg älva.

I herr Grums stad finns en stor herrelös hund, som älskar barn. Hunden heter Jack och som också gillar att leka i folks vackra trädgårdar. Ju skönare desto bättre tycker Jack. Trädgårdarnas ägare tycker också om att ha honom där, för ofta lämnar han en liten gåva (hundbajs). Den lilla gåvan gör  trädgården ännu vackrare. En härlig dag upptäcker Jack en ny trädgård. Ja, du har redan listat ut vems, herr Grums. Jack hoppar genast över staketet och börjar leka. Men till skillnad från de andra in staden blir herr Grums inte alls glad över att ha Jack där. De andra i byn blir ju inte slagna i huvudet av en ilsken älva när det är stökigt i trädgården.  Lika säkert som att herr Grums måste städa varje dag kommer Jack varje dag tillbaka till den oemotståndliga trädgården. Herr Grums blir allt tröttare och argare. Till sist står han inte ut längre utan tänker ut en plan för att förgifta Jack. Han beger sig till den elake slaktaren. Där köper han ett ruttet kohjärta som han fyller med råttgift (dödligt) och lemonadpulver (ljuvligt doftande). Sedan är det bara att vänta in Jack. Som tur är lyckas en flicka, som heter Polly, höra att herr Grums ska döda en bjässe till hund. Hon förstår genast att det är Jack. Men ska hon hinna, hon vet ju inte ens var Jack bor.

Om du gillar att läsa denna första bok om den gräslige mannen är det bra att veta att det finns två till. De heter Herr Grums och kakmiljonären och Herr Grums och Trollberget.

/Veronica 

1 kommentar:

  1. Jag gillar de här historierna med sin crazyhumor! Det är så galet att det liksom inte går att låta bli att gilla det :)

    Marie

    PS Mina elever har precis påpekat att en del 4 är på gång i maj!

    SvaraRadera