Sidor

fredag 3 februari 2012

Stålmannen, Moses & jag

Dan och Lotta Höjer har skrivit en intressant och viktig bok. Dessutom är den snygg. De har faktiskt skrivit boken som har fattats många familjer. Stålmannen, Moses & jag - adopterade berättar är en bok för alla adopterade och alla andra som är intresserade av adoption. Kanske passar den särskilt bra om man är så där 9 till 12 år tror författarna själva. Då kan man ha börjat fundera på vem man är - och är man adopterad kanske man också undrar var ifrån man ursprungligen kom. För är man adopterad har man ju åtminstone tre föräldrar, oftast fyra. Allt började någon helt annanstans än där man växer upp.

Boken är en blandning av intervjuer, insändare, dikter och en massa fakta. Den innehåller även recept från hela världen på både pannkakor och köttbullar! Bara en sån sak.

Med andra ord tar boken upp allt möjligt som man kan vilja veta. Det handlar om kompisar, tjatiga frågor, rasism och fördomar, återresor och vuxnas minnen. Solskenshistorier och rörande berättelser. Den ger många exempel på det självklara att det kan kännas väldigt olika beroende på vem man frågar. Förstås.  I boken finns tips på andra bra böcker och på filmer. I slutet av boken listas webb-adresser till adoptionsföreningar för den som vill ta kontakt med en sådan. Den snygga layouten med läckra foton, teckningar och collage, gör det här till en pigg och lockande bok.

Och titeln då? Jo men visst, både Stålis och Moses var ju adopterade.

/Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar