Sidor

torsdag 16 februari 2012

Böcker vi älskar: Jane Eyre



En av mina absoluta favoritböcker är Jane Eyre av Charlotte Brontë.

Jag tror att många redan känner till historien. Vi får följa Jane från att hon i unga år förlorar sina föräldrar och tvingas flytta till ett barnhem eftersom hennes styvmor inte vill ha henne boende hos sig. På barnhemmet blir Jane kvar även i vuxen ålder och undervisar då på skolan där.

När hon så känner att hon vill lämna den miljön och ta sig ut i världen svarar hon på en annons om att bli guvernant åt en flicka. Flickan bor hos Mr Rochester. Denna Mr. Rochester visar sig vara mycket mer än vad Jane först ser.

Jag ska inte avslöja för mycket för er som inte känner till resten av historien, men det är både en spännande och hisnande historia och en av de finaste kärlekshistorier som någonsin skrivits.


Det kan ju vara lite svårt att läsa en berättelse som skrevs så långt tillbaka i tiden som Jane Eyre. Den kom ut redan 1847 och även om historien fortfarande är lika modern idag så har språket utvecklats en hel del sedan dess. Här på biblioteket har vi flera olika lättlästa varianter av boken som man kan prova. Ett annat tips är att se någon av filmatiseringarna. Det kan också vara ett sätt att inspireras till att vilja anta utmaningen att läsa boken, när man känner till historien så kan det vara lättare. Dessutom finns det flera varianter på berättelsen av författare som velat förnya den, göra den till seriealbum, skriva in andra berättelser i den eller låta den utspela sig i nutid så som April Lindner har gjort som Karolina har skrivit om tidigare.
Men oavsett hur man väljer att uppleva historien lär man njuta av att göra det!

/Linda

2 kommentarer:

  1. Det är verkligen en underbar bok! Kan rekommenderas varmt!

    SvaraRadera
  2. Positivt att ni tar upp olika sätt att läsa samma berättelse!

    SvaraRadera