Sidor

fredag 24 februari 2012

Djangon


Ibland får man i sin hand en bok som omedelbart vill bli läst. Djangon är en sådan bok. En morgon låg den på mitt bord nyinköpt och fin. Den liksom pockade på att bli öppnad. Fast när jag gjorde det såg boken sliten ut, sönderläst rent av. Pärmarna var spruckna, boken verkade lite smutsig och fläckig? Snart inser jag dock att jag bara lurats av en skicklig konstnär! Levi Pinfolds makalösa bilderbok är gjord för att ge sken av att vara gammal och medfaren. På så sätt skapar han en känsla av äkthet - den skulle kunna vara från 1920-talet då den utspelar sig.

Historien Levi Pinfold berättar i ord och bild handlar om en romsk pojke, Jean. En dag dyker en django upp i lägret där Jean bor med sin familj. Djangon är en mycket busig figur som trasslar till det för Jean och Jean får skulden för allt tokigt som händer. Ingen annan kan nämligen se filuren. Något av det värsta som händer är att pappas fina banjo går i tusen bitar.

Den världsberömde jazzmusikern Django Reinhardt har inspirerat till berättelsen. På de sista sidorna ges du som läser också lite fakta om den verklige Django. En fest för ögat har man sagt om boken och det är verkligen bilder att försjunka i och studera länge. Det är kanske fiffigt att redan från början få boken att se så välläst ut som den förtjänar att bli. Vacker är den hur som helst.

/Annika

1 kommentar: