Sidor

måndag 16 april 2012

Hitlers dotter

Jackie French är en av Australiens mest kända författare. Trots att hon har både läs- och skrivsvårigheter har hon skrivit över 140 böcker. Den första skrev hon för att ha pengar till registreringen av sin bil. En av hennes mest kända böcker är Hitlers dotter. Den får mig att ställa flera frågor. För tänk om jag hade haft Adolf Hitler som pappa. Skulle det automatiskt göra mig till en ond person också?

Vid en busshållplats i Australien börjar Anna en dag för sina kompisar berätta historien om Hitlers dotter. Hon pratar om tjejen som hade mörka ögon, brunt hår och var halt. Precis motsatsen till hur människorna skulle se ut enligt Hitler. I hans samhälle skulle alla vara blonda, friska och blåögda. Under hela andra världskriget hålls hon undangömd, borta från koncentrationsläger och bomber.

Medan regnet öser ner dagar i sträck bli Annas kompisar allt mer fascinerade. Mark kan inte sluta tänka på historien. Hans frågor är många. Kan man älska en person som gör andra människor illa? Hur kan något vara rätt för en person, medans det är fel för alla andra? Varför gör människor onda saker fast de vet att det är fel? Mark ställer tusen frågor till sina kompisar och föräldrar, som först inte tar hans frågor på allvar.

Och är Annas berättelse påhittad? Den låter för bra för att vara sann…

Hitlers dotter är en bok som inte tar slut bara för att man läst sista sidan. Den lever kvar och är en bok jag gärna diskuterar med andra.

/Veronica

PS. Jackie French har självklart en egen hemsida. Spana in den här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar