Sidor

fredag 20 april 2012

Shaun Tan berättar i bilder

Möt en berättelse skapad i bilder och helt utan ord i Ankomsten av den australienske författaren Shaun Tan. Kanske får du precis som jag en väldigt häftig upplevelse av det både realistiska och suggestiva bildspråket.
Shaun Tans bilder berättar på ett annat sätt och någonting annat än vad de skrivna orden förmår.

Ankomsten är en otroligt vackert gjord utvandrarberättelse - och en släkthistoria. Själva berättelsen utgår från en man som lämnar sin familj för att söka en bättre framtid i ett okänt land. Och allt är lite annorlunda i det nya landet. 

I en intervju med Shaun Tan läser jag att en bilderboksförfattare som har  påverkat honom är Maurice Sendak som skapat Till vildingarnas land.  Jag känner också att upplevelserna av Ankomsten påminner  om de känslor som lockas fram i just Till vildingarnas land. Ni vet den där magiska, ganska otäcka känslan som sätter stora avtryck i en. Både Ankomsten och Till vildingarnas land känns som riktigt minnesvärda böcker!

Shaun Tan är en prisad författare och han har bland annat fått ALMA-priset. Men han har också vunnit en Oscar för den animerade kortfilmen the Lost Thing (som bygger på en bok med samma namn).



/Victoria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar