Sidor

onsdag 6 oktober 2010

Att ha dyslexi

En av de bästa sakerna med böcker (enligt mig i alla fall) är att de kan få en att känna, tänka och leva sig in i någon annans situation. Genom litteraturen kan jag "få känna på" hur fattighjon hade det i Sverige på 1800-talet, hur det är att vara gatubarn i Honduras eller hur det känns att ha dyslexi.

Det finns flera böcker om skejtarkillen Samuel och kärleken mellan honom och Moa. Det är väldigt realistiska böcker och allt eftersom serien (det är sju böcker) pågår visar det sig att Samuel har dyslexi.


Även om Jerker finns det flera böcker. Också Jerker har dyslexi och innan han får hjälp med det har han det rätt besvärligt i skolan. Som tur är har han hela tiden musiken!



Nabus bok utspelar sig i ett framtida London. Tjuven Lee stjäl en bok som visar sig vara mycket speciell. Den inte bara innehåller all världens historier, eftersom Lee inte kan läsa börjar den dessutom berätta några av dem för honom.


Jag har skrivit om Percy Jackson förut, och även Percy är dyslektiker. Hans fall är dock lite speciellt. Eftersom han rör sig bland både gudar och människor (och själv ÄR en halvgud) visar det sig att hans ögon är inställda på att läsa gammalgrekiska. Det är därför han aldrig lyckats lära sig läsa i skolan.

Som jag skrivit förr; Det finns böcker om nästan allt! Så om man vill "känna på" hur det är att ha dyslexi finns både det verklighetstrogna och det fantasifyllda på biblioteket.

Självklart har vi så att man kan läsa böckerna antingen med ögonen eller öronen.

/Karolina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar