Sidor

tisdag 5 oktober 2010

Daisy och cd-bok

Här på biblioteket finns både cd-böcker och Daisyböcker, och ibland kan det var lite knepigt att hålla isär dem. Idag reder vi ut skillnaderna!

Det vi kallar Daisyböcker ser ni här till vänster. De är till för personer med exempelvis dyslexi eller en synskada. En Daisy innehåller oftast bara en skiva och de går att bläddra, söka och sätta bokmärken i. Dessutom kan man själv välja olika hastigheter på hur snabbt boken läses upp. En Daisyskiva kan man inte spela på vilken spelare som helst, utan då använder man antingen en Daisyspelare eller så lyssnar man via sin dator. Vill man lyssna via datorn måste man först ladda ner ett program som heter Amis. Läs mer om det här.

Bibliotekets Daisyböcker för barn- och ungdomar står vid avdelningen som vi kallar "Äppelhyllan" som finns på barnavdelningen. Vuxendaisy finns på vuxenavdelningen. Om man inte bara vill lyssna utan även samtidigt titta i boken, så finns det något som heter Bok & Daisy. Det är precis vad det låter som, en bok där daisyskivan följer med. De hittar du också på äppelavdelningen. Om du inte hittar det du söker så kan du höra av dig till biblioteket så kan vi även ladda ner böcker från Tal och punktskriftsbiblioteket. På Tpb finns det hela 75 000 titlar!

Hur en cd-bok ser ut ser ni här till vänster och man ser direkt att den skiljer sig en del från en Daisy. En cd-bok får vem som helst låna, och den innehåller ofta många skivor och de går inte att bläddra, söka eller sätta bokmärken i. Det finns även bara en hastighet på uppläsningen. De som läser upp cd-böckerna läser ofta inlevelse till skillnad från Daisyböckerna som är mer neutralt upplästa, därför tycker en del att det är roligare att lyssna på en cd-bok.

Men smaken är som baken så det är olika från person till person vad man gillar bäst. Cd-böcker finns både i The Room, på barnavdelningen och på vuxenavdelningen. Men cd-böcker kan vi på biblioteket inte ladda ner, därför blir utbudet lite mindre. En cd-bok kan man lyssna på genom sin cd-spelare, dator och dvd.

Nu hoppas jag att ni vet lite mer vad cd-böcker och Daisy böcker är för något, men tveka inte att fråga oss om ni undrar något!

/Lisa

1 kommentar:

  1. Jag har aldrig testat Daisy men ljudböcker är sjukt bra, speciellt när man städar!

    SvaraRadera