Sidor

torsdag 28 oktober 2010

Kicka läser

På bibblan får vi ofta förslag på böcker som låntagare tycker att vi ska köpa till biblioteket. På Valla bibliotek, där jag också jobbar fick vi nyligen tips om att köpa in boken Kicka läser av systrarna Annika och Jessika Devert. Det tipset tackar vi för!

Som i många av mina favoritböcker fastnar jag också i den här boken för bilderna. De är tecknade av Jenny Karlsson och är fulla av detaljer. Man måste sitta och titta på varje bild ett bra tag för att lägga märke till alla små roligheter. Dessutom kan man som en liten tävling om man är flera som läser boken tillsammans se vem som först kan hitta en liten fågel som finns med på varje uppslag.

Boken handlar om Kicka som sitter och läser. När Kicka läser tycker hon det är konstigt att ingenting är likadant som i hennes värld. I böckerna hon läser står det att farfar har käpp och matar duvor, men det gör inte Kickas farfar. Dessutom står det om en morbror som inte alls är rockstjärna, som Kickas morbror, utan som har tjock mage och hängslen och bara tittar på tv.

Det är ju det som är så härligt med att läsa, att man för en stund får chansen att kliva in i en helt annan värld än den som man själv lever i. Det är inte så ofta som bokvärlden är precis som ens egen. Antingen gör det att man trivs bättre i sin egen värld för att den är så mycket bättre än den man läser om, som i Kickas fall, eller också kanske man drömmer sig bort till en värld som man önskar att man kunde få leva i. Kanske blir den egna världen lite bättre just för att man får drömma sig bort till andra världar lite då och då!
/Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar