Sidor

fredag 8 oktober 2010

Lyssna på Momo

Den här veckan har vi skrivit en del om dyslexi och om läsning på annat sätt än med ögonen. Och precis som Lisa skrev i tisdags finns böckerna för de killar och tjejer som använder DAISY-böcker på bibliotekets Äppelavdelning. Alldeles intill Äppelavdelningen står barn- och ungdomsavdelningens ljudböcker samlade. Det är ju böcker som vem som helst som vill lyssna på böcker kan låna.

Jag brukar lyssna på ljudböcker när jag gör något lätt och tråkigt – som att stryka – eller när jag kör bil, eller när jag helt enkelt bara vill sluta ögonen och njuta av högläsning. Nu senast har jag lyssnat på boken Momo eller kampen om tiden.
Momo är en liten flicka som verkligen kan konsten att lyssna. Barn och vuxna samlas kring den föräldralösa Momo för att få prata och anförtro sig. Genom att de blir lyssnade på börjar de tänka och kommer själva på svaren på sina frågor.

Men en dag slutar vännerna att komma. De har plötsligt inte tid. De grå herrarna från Tidsparkassan stjäl människornas tid utan att någon egentligen förstår vad som händer. De övertygas om att de slösar med sin tid på det sätt de lever och istället ska de spara tid! Genast förändras människorna, generositeten och omtanken försvinner. Men ju mer man snålar på sådant, desto fattigare blir man. Stressat jagar människorna tid att spara in på och livet blir trist och tomt. För tid är liv. Och livet bor i hjärtat; Som det så klokt står i boken.

Momo av den tyske författaren Michael Ende är en fantastisk saga för alla åldrar. Lika aktuell nu som när den först gavs ut 1973. Skådespelerskan Vanna Rosenberg läser berättelsen som ljudbok. I ungefär tio timmar får man njuta av hennes uppläsning innan det hela är slut. Det är spännande och skrämmande, vackert och filosofiskt. På ett mycket begripligt sätt ställer boken frågan: Vad är viktigast för dig egentligen? Svaret känns självklart när man läser boken. Det gäller bara att inte glömma det sedan. Fler borde nog lyssna på sig själva - och på Momo.

/Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar