Sidor

tisdag 19 oktober 2010

Tretton skäl varför

Jag tycker att det är inspirerande att läsa böcker som skiljer sig från mängden, som liksom inte är som allt annat man läst. En sådan bok är Tretton skäl varför. Boken är skriven av Jay Asher och börjar med att huvudpersonen Clay får ett paket hemskickat till sig. Paketet innehåller sju kassettband, ni vet sådana där gamla kassettband, som ingen egentligen använder längre. Clay lyckas leta reda på en kassettspelare och börjar lyssna på banden.

Det visar sig att det är Hannah Baker som har skickat banden till honom. Hannah Baker som inte finns längre, som begick självmord. Men innan hon dog ville hon berätta om den kedja av händelser som slutligen fick henne att ta steget. Hur olika personer påverkade henne så att hon inte ville leva längre. Alla de personerna har får lyssna på banden, och när de lyssnat klart har de fått skicka dem vidare. Hannah förklarar nämligen direkt på första bandet att det finns kopior som kommer att komma ut om någon inte skickar vidare.

Nu är det alltså Clays tur och medan paniken växer börjar han lyssna på banden. Är han på något sätt ansvarig för hennes död? Clay lyssnar hela natten och när han är klar har hans liv förändrats, för alltid.

Tretton skäl varför är en jobbig bok att läsa eftersom den är så sorglig och behandlar något så allvarligt som självmord. Men den är absolut läsvärd och jag kan lova att den är svår att lägga ifrån sig...

/Lisa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar