Sidor

fredag 13 maj 2011

Alla barns rätt

Den här veckan har ju hedersbegrepp, hatbrott och våld i nära relationer varit temat i kulturhuset. Här på bloggen har vi därför tipsat om bra ungdomsböcker som tar upp dessa saker. Även tidigare har vi velat skriva om olika svåra, tunga teman i barn- och ungdomsböcker. Vi har då också berättat om det dokument som ska gälla som skydd för alla världens barn - FNs konvention om barnets rättigheter, barnkonventionen. De allra flesta av världens länder har enats om att följa bestämmelserna i barnkonventionen och även bestämt att man räknas som barn tills man fyller 18 år.


Alla barns rätt av Pernilla Stalfelt är en bilderbok om just Barnkonventionen. På sitt oefterhärmliga sätt ger hon oss sin personliga tolkning av vad de högtidliga och ibland krångliga orden innebär. Hon både kan och vågar förklara Barnkonventionen så att barn får en chans att förstå.

Bilderna nedan är från hennes suveräna bok. För det kan vara läge att påminna sig om några av artiklarna ur barnkonventionen en vecka som den här.




Artikel 13-17 Varje barns rätt till yttrandefrihet, tankefrihet, religionsfrihet och föreningsfrihet ska respekteras.


Artikel 19 Alla barn har rätt att skyddas mot psykiskt och fysiskt våld hemma och mot vanvård eller utnyttjande av föräldrar eller andra vårdnadshavare.


/Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar