Sidor

onsdag 11 maj 2011

Rani & Sukh

Kärlek är ju någonting alldeles underbart! Jag önskar att alla människor som älskar varandra fick vara glada, trygga och kära utan att känna oro eller rädsla. Sorgligt nog är det inte så.

Romeo och Julia. Målning
Ford Madox brown.
En kärlekshistoria som nästan alla känner till är den om Romeo och Julia. Romeo och Julia är en pjäs, en tragedi, skriven av Shakespeare och den beskriver hur de adliga släkterna Montague och Capulet ligger i fejd med varandra. Romeo och Julia som tillhör var sin släkt blir, trots deras familjers fiendskap, kära. Historien slutar dock i tragedi på grund av hatet omkring de unga tu.

Bali Rais bok Rani & Sukh kallas ofta för en modern Romeo och Julia. Både Rani och Sukh härstammar från Punjab i Indien, men bor nu i  Leicester. En gång var deras fäder bästa vänner, men nu hatar de varandra och har inte pratat på årtionden. Ranis föräldrar är mycket traditionella medan Sukhs familj är rätt "vanliga". När de två träffas och blir kära förstår de på direkten att deras familjer kommer att bli galna. Trots det kan de inte hålla sig borta från varandra...

Precis som Lisa skrev igår är författaren Bali Rai väldigt engagerad mot rasism och beskriver sin omvärld väldigt bra. I en recension av Rani och Sukh stod det så här:

"När Bali Rai skriver är det med humor, det svänger och det handlar om den nya världen, den värld av blandade kulturer och bakgrunder som vi i väst faktiskt lever i sedan länge. De enda som inte fattat det är de vuxna, för ungdomarna är det den verklighet de vuxit upp i".

Det tycker jag är ett väldigt bra sätt att uttrycka sig på. Vår värld idag är en väldig blandning och det är den verklighet många växer upp i. Självklart kommer "fel" personer att falla för varandra och jag önskar att de istället för hat skulle få möta förståelse. Jag önskar att kärlek och ömhet skulle få finnas, firas, över alla gränser vi människor sätter upp.

/Karolina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar