Sidor

torsdag 12 maj 2011

Starkt och tungt

Din dumme jävel av Sölve Rydell är en bok som tar upp många jobbiga saker och även om den inte enbart handlar om hedersvåld så är detta en av alla tragedier som bokens huvudperson träffar på.

Bokens huvudperson, Tommy, är en kille som verkligen inte har det lätt i livet. Han har fått genomlida mycket och finner sin enda tröst i fotbollen och i sin hund. En dag när han är ute med hunden i skogen hittar han Asrin i ett dike. Han skyndar sig hem och ringer polisen. Men polisen hittar inte Asrin. Istället hittar Tommy henne igen strax efteråt på skolans vind, där hon gömmer sig. I början vill inte Asrin prata så mycket, men Tommy fortsätter ändå att komma dit med mat till henne och så småningom börjar Asrin berätta varför hon inte kan gå hem. På väg hem från en fest har Asrin utsatts för ett våldtäktsförsök. I hennes familj anses det som att hon har vanärat familjen på grund av detta och hon är rädd att om hon går hem så kommer hennes bröder att döda henne. Trots att Asrin förklarar vilken syn hennes familj har på det hela har Tommy svårt att förstå det, men han hjälper henne så mycket han bara kan och det utvecklas en fin vänskap mellan dem båda.

Det här är en bok som är väldigt jobbig att läsa. Man blir så arg på hur både Tommy och Asrin behandlas av många i deras omgivning. Som med alla böcker om sådana här tunga ämnen så mår man dåligt när man läser om hur personerna i boken har det. Samtidigt måste man tänka på att de flesta av oss kan stänga boken och göra något annat en stund medan många människor faktiskt ständigt lever i en sådan verklighet som beskrivs i den här boken.

/Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar