Sidor

fredag 20 maj 2011

Ika och Ibsen

Blomtantens katt är försvunnen; Femhundra kronor till den som hittar Moses. Vilken tur att Ika och Ibsen är värsta bästa kattletarna! När någon tror att katten kanske är död, vet ju vännerna att om detta hemska skulle vara sant, finns det nog en lösning även på det.

Frankensteins katt är den tredje boken om de sjuåriga bästisarna Ika och Ibsen.

Kompisarna går fortfarande i ettan. Är man ettagluttare är man lite skraj för de monsterstora treorna. Det hela blir ju inte lättare av att Ibsens föräldrar har gett honom ett hemligt uppdrag lagom till skolstarten – han ska rubba gängse normer. Vaddå för jings och jangs undrar Ika. Jo, det visar sig till exempel att rosa kan vara en livsfarlig färg. Det här gör inte att Ibsen, som redan är skeptisk till skolan, tycker bättre om att vara där precis. Tur att det finns en mörk källare där den smått galne vaktmästaren Hassan har ett hemligt laboratorium. Dit vågar sig inga andra än Ika och Ibsen.
Hassan försöker konstruera diverse osannolika maskiner i sin källare. Ena gången en evighetsmaskin, andra en tidsmaskin. Och nu senast, en maskin för att skapa liv. Dag och natt har han jobbat, men hittills har det inte gått så bra. Medan Hassan jobbar på sin nya maskin, jobbar vännerna på att hitta den försvunna katten...

Vill man läsa något uppsluppet och frejdigt, något som tar sjuåringars liv och vedermödor på stort allvar, kan man med fördel låna hem Mikael Engströms tre böcker om Ika och Ibsen. Onda ögat och Bomber och kvantskutt heter de tidigare. Helena Willis har gjort de spralliga illustrationerna i alla tre.


/Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar