Sidor

måndag 9 maj 2011

Heder

Den här veckan är "Hedersvåld och hatbrott" temat på Kulturhuset Ängeln. Därför tänker jag idag tipsa om boken Heder av Christina Waldén.

Fanny och Siri har efter studenten rest till Stockholm. De har fått låna Fannys mosters lägenhet och fått sommarjobb på ett äldreboende. En morgon väcks de tidigt av att det ringer på dörren. Det är Dana, deras klasskamrat som också är en duktig dansare. Väl inne i lägenheten ber hon dem gråtande om hjälp. Dana har lyckats få en roll på Parkteatern i Stockholm under sommaren och var överlycklig. Allt borde vara frid och fröjd. Men när hennes släkt fick reda på det var reaktionen allt annat än glädje. Hennes bror och farbror blev helt ursinniga. De sa att hon skulle skämma ut hela släkten genom att vifta på benen inför en massa karlar. Dana var beredd på bråket och bestämde sig för att rymma. Så nu sitter hon på en stol i en lägenhet i Stockholm och ber att få bo hos dem, vilket hon naturligtvis får. Först kan Siri och Fanny inte förstå hennes oro. Snart börjar farbrodern och brodern ringa hotfulla samtal till Dana och smyga utanför huset. Trots hoten som blir fler och allvarligare har Siri och Fanny svårt att inse varför släkten ska bestämma allt, vem man ska umgås med och vad man ska göra. I ett modernt land som Sverige.

Christina Wahldén jobbar både som författare och journalist. Det hon skriver om i sina böcker har ofta hänt i verkligheten, men varje bok är en blandning av flera personers historier. Hennes böcker ger en bild av det som hon ser som problem i samhället och är angelägna. Jag har läst flera av hennes böcker och kan bara hålla med.

/Veronica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar