Sidor

fredag 23 mars 2012

Syskonkärlek

Eva Eriksson är bildkonstnären som illustrerat många, många barnböcker. Förra fredagen beskrev jag hur mycket jag gillar hennes illustrationer till Barbro Lindgrens böcker om Vilda bebin. Till andra favoriter hör förstås också böckerna om grisen Malla som Eva Erikssson även skrivit texten till. Men idag ska det handla om en mullvad!


I Ensam mullvad på en scen har Eva Eriksson skapat bilderna till Ulf Nilssons berättelse om en liten storebror som ska upptäda med sin klass på den stora vårfesten. Det är han som ska vara mullvad. Storebror är såå bra på att sjunga och spela teater hemma, med lillebror som åskådare. Då är han faktiskt världsbäst. Men nu är det något helt annat, nu ska alla föräldrar, syskon och släktingar komma. Det blir massor av människor. Femtiotvå stolar, ett helt hav, har de ställt ut till publiken. Nu känns det inte roligt alls, bara läskigt. Storebror vill inte, han vågar inte. Han är helt enkelt mardrömsrädd. Men lillebrors stolta visshet om att han har världens roligaste och bästa storebror gjuter mod i honom när han som mest behöver det.

Det här är en innerlig bok om den jobbiga känslan att inte våga. En berättelse som säkert många kommer att le igenkännnande åt. Och läsare i alla åldrar får än en gång njuta av Eva Erikssons superfina bilder.


/Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar