Sidor

fredag 12 november 2010

Så in i Norden

Höst- och vinterdagarna här i nordligaste Europa är väldigt korta. Förr i tiden, innan det fanns tv och datorer, var högläsning och historieberättande under mörka dagar en omtyckt tradition. Nu är det inte så vanligt längre. För fjorton år sedan bestämde man sig för att försöka ge den gamla berättartraditionen nytt liv i en Nordisk biblioteksvecka. Sedan dess har den firats varje november. Den har pågått för fullt just den här veckan med högläsning i gryning och skymning runt om på bibliotek i hela Norden. Här på kulturhuset har vi kurat gryning med förskoleklasser och det har också kurats på våra bibliotek utanför stan.

Precis lagom till den här veckan kom bilderboken Älvis och Elvy av Charlotta Björnulfson. Boken är utgiven på förlaget Fimafeng som har specialiserat sig på just böcker för barn och unga i Norden. Boken utkommer därför samtidigt på sju nordiska språk och på tyska.

Hela titeln på boken är Älvis och Elvy - ett år i två liv. Liven är en älgs och en tants. Älgen som kallas Älvis bor i skogen. Han är rädd för människor, livrädd faktiskt. Tanten bor i ett litet hus vid skogens slut. Hon i sin tur är rädd för älgar. Hon är rädd för ligister och åska också. Och björnar och blodiglar. En dag möts de. De stirrar på varandra och förmår inte röra sig ur fläcken. Minuterna går. Sedan upptäcker att de inte är rädda. De blir vänner och tillsammans hittar de på en massa saker som att bada i tjärnen, äta middag ihop och ta en svängom till Elvys älsklingsskivor – med Elvis förstås.

Det är en mysig historia om den smula ovanliga vänskapen mellan en älg och en tant. Men vi som kan vår Hellsing vet ju att I sagans skog kan nästan allting hända. Och nästan allting händer också där.

/ Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar