Sidor

tisdag 30 november 2010

En plats de kallar Lyckan

När vi ger boktips på bloggen så är det ofta nya böcker vi skriver om. Men idag tänkte jag tipsa om en bok som gavs ut 2006, nämligen En plats de kallar Lyckan av Mårten Sandén. Den är en av mina absoluta favoritböcker, eftersom jag blev alldeles glad när jag läste den.

Boken handlar om Mia och John, som lever helt olika liv. Mia har precis slutat högstadiet och jobbar som diskare på en pizzeria. Lina ska föreställa Mias bästa kompis, men egentligen tycker Mia att Lina är allmänt korkad. För att inte tala om Linas äldre pojkvän och dennes kompis som är både slemmig och påträngande. När Mia känner att det blir för mycket går hon till ett litet lusthus, för där får hon vara ifred och kan koppla av.

John är en överklasskille som har haft allt man kan tänkas vilja ha. Han bor i den fina delen i staden och till hösten ska han börja på privatskolan Lundsberg. Förväntningarna är höga på John och planen är att han ska utbilda sig till läkare så småningom. Men Johns liv vänds helt uppochner när hans mamma lämnar pappan för en annan man. John tycker att hans mamma har svikit familjen och väljer därför att bo med sin pappa. Men pappan går inte längre till jobbet utan tillbringar dagarna med att dricka sprit och tycka synd om sig själv.

Under sommarlovet skulle John åka på en språkresa, men eftersom pappan inte har några pengar så måste han stanna hemma. Då bestämmer han sig för att bo i lusthuset för att ingen av hans kompisar ska få veta.

Mia och John möts i lusthuset, och trots att de är så olika dras de till varandra…

En plats de kallar Lyckan är en ”feel good” bok om kärlek, klassgränser och andras förväntningar. Har ni inte läst den än, gör det!

/Lisa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar