Sidor

torsdag 4 november 2010

Sorg

Att prata om döden är ofta jobbigt. När en kompis har förlorat någon de tyckte mycket om, till och med en familjemedlem kan det var svårt att veta vad man ska säga till personen. Man vill ju inte göra den mer ledsen. Samtidigt är det ju när sådant händer som man som allra mest behöver vänner som bryr sig och kan hitta på saker för att kanske muntra upp för en stund. Sorg kan ju vara så olika för olika människor och som kompis måste man försöka vara där med precis det som ens kompis behöver just då. Ibland kanske man bara kan sitta och spela monopol och andra gånger kan man följa med till kyrkogården med en bit tårta.

I boken Döden dö av Torsten Bengtsson händer precis det. Johns bästa kompis Björns pappa får cancer och dör. Dödsfallet är inte bara jobbigt för Björn. Hans pappa, Janne var tränare för fotbollslaget där John och alla hans kompisar spelar. Janne var en sådan pappa som alltid ställde upp med att laga cyklar och sånt som så få vuxna annars har tid med. John vet inte vad han ska säga till Björn. Han får en klump i magen och vill mest gråta han också. Men för Björn känns det bättre bara av att John kommer och hälsar på.

När man har läst den här boken tycker jag att man känner hur viktig vänskapen är för att klara sig igenom tillfällen när livet är som allra jobbigast. Det får man aldrig glömma!

/Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar