Sidor

måndag 1 november 2010

Döden

Döden är temat i mycket som händer här på Kulturhuset Ängeln nu under hösten. Det kommer visa sig i de utställningar som är konsthallen och i en del program. Denna höstlovsvecka är det skelettverkstad på onsdag och torsdag. På fredag bara måste du komma hit. Då upprepas succén från förra året, spökvandringen. Kl 15 för barn från 5 år och kl 18.30, när huset är stängt, är det för er från 12 år (ta gärna med en vuxen).

Under en vecka nu är det både Halloween (igår) och Alla helgons dag (på lördag). Amerikanska Halloween då man ska skrämma folk om de inte ger en godis. Allahelgonahelgen är lugnare, det är en högtid för att minnas de döda. I novembermörkret lyses kyrkogårdarna upp av alla ljus som tänds vid gravarna till minne av de döda.

Därför väljer vi denna vecka att knyta an till detta genom att ta upp böcker som på något sätt anknyter till döden. Det kan vara skrämmande, allvarligt, roligt (ja, faktiskt) och sorgligt.



Pernilla Stalfelts faktabok Dödenboken tar upp döden på många olika sätt. Här får vi lära oss hur begravningar gick till förr i tiden och allt om nutidens urnor och kistor. Naturligtvis tas det också upp hur man kan dö, t ex av ålder, genom en olycka. Trots bokens allvarliga tema ler jag faktiskt när tittar genom boken. Hennes tokroliga bilder liknar ingen annans!

En person som dör i en trafikolycka är Mys storebror Robin i boken Min storbror Robin av Bitte Havstad. Livet förändras som genom ett sorgligt trollslag för My som alltid sett mycket upp till sin storebror. Hon får också mer att tänka på när hennes pappa dyker upp som tidigare varken haft mycket kontakt med My eller Robin. Inom närhåll finns också Robins nya flickvän, som knappt lärde känna honom…
Det här är en sorglig bok, men det finns en ljusning i slutet. För livet går trots allt vidare.

/Veronica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar