Sidor

söndag 4 september 2011

Hemlängtan


Under andra världskriget evakuerades många barn från London för att klara sig undan de häftiga bomattackerna. En del hamnade i andra delar av Storbritannien, men några skickades så långt bort som till USA.

Författaren Michelle Magorian tror jag är mest känd för sin bok Godnatt Mister Tom, men den jag skulle vilja hålla fram idag är Hemlängtan. De flesta av Magorians böcker utspelar sig i England under, eller precis efter, andra världskriget. Så också denna väldigt sorgliga historia.

Efter fem år som evakuerad i USA kommer 12 åriga Rusty tillbaka till England. Allt är förändrat. Hon har fått en bror som hon aldrig sett och hon känner inte igen sina föräldrar. Rusty blir väldigt chockad över det fattiga och söderbombade England som möter henne. Krocken bli än värre av att hon under åren i USA rotat sig och började prata som sin amerikanska familj. Hon lyckas inte dölja sin förvåning över alla kristidsfenomen och känner sig som en total främling både i sitt land och i sin familj.

Snart nog blir Rusty ivägskickad till en internatskola och mobbarna hittar henne på direkten. Hela tiden längtar hon hem, hem, hem. Men inte till sina föräldrar, utan till sin familj i USA.

Gripande är ett ord jag inte använder så ofta om böcker, men Hemlängtan tycker jag är gripande.

/Karolina

HUR MODIG ÄR DU? Testa dig själv på Temabloggen och tipsa dina vänner på Facebook!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar