Sidor

måndag 5 september 2011

Robinson


En riktig klassiker är dagens tips. Titeln är Robinson Crusoe, som knappast behöver en närmare presentation. För snart 300 år sedan (1719) skrev Daniel Defoe historien om mannen som var den ende överlevande efter ett skeppsbrott. Han spolades iland på en öde ö där han kom att bo i 28 år. Boken ges ständigt ut på nytt och finns hos oss både på engelska, svenska och som ljudbok. Dessutom finns ett antal nya lättlästa översättningar av boken, vilket är tur eftersom gamla översättningar inte alltid är så lätta att förstå. Maj Bylocks version tycker jag tillhör en av de bättre (se bild).

Daniel Defoe fick troligen idén till boken från sjömannen Alexander Selkir, vars äventyr flera tidningar skrev om. Under en av sina resor blev Alexander osams med kaptenen, som satte av honom på en öde ö. Där blev Alexander Selkirk kvar i fem år innan ett passerande fartyg räddade honom.

Robinson Crusoe har också (precis som Anna-Karin skrev) skapat en egen genre, robinsonader. Det är helt enkelt en berättelse där någon eller några är med om ett skeppsbrott och måste kämpa för att överleva. Imorgon kommer Lisa med sitt boktips som är just en sådan robinsonad.

/Veronica

HUR MODIG ÄR DU? Testa dig själv på Temabloggen och tipsa dina vänner på Facebook!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar