Sidor

tisdag 6 september 2011

Kensukes rike


Robinson Crusoe är "orginalet" när det gäller överlevnadsberättelser, men precis som Veronica och Anna-Karin skrivit finns det massor av liknande böcker som kommit efter den. En sådan "Robinson Crusoe-berättelse" är Kensukes rike av Michael Morpurgo.

Boken handlar om den snart 12-årige Michael, som är med sina föräldrar på en spännande resa med båt runt jorden. Under en storm i Stilla havet ramlar Michael och hans hund Stella Artois överbord, och hamnar på en öde ö. Michael är förtvivlad och vet inte hur han ska bära sig åt för att någonsin få se sina föräldrar igen.

Livet på ön är inte lätt, det är svårt att få tag i mat och myggen håller på och äter upp honom på nätterna.

Som tur är är det någon som ställer fram både vatten och mat till Michael och Stella. Men när Michael äntligen träffar den som hjälpt honom blir det inte ett vänskapligt möte. Kensuke som han heter, har varit på ön sedan andra världskriget, och han vill inte ha kontakt med andra människor. Men omständigheterna för dem samman, och snart växer en stark vänskap fram.


År 2000 blev Kensukes rike utsedd till årets bästa barnbok i England, och det var barnen själva som röstade fram den som vinnare. Kensukes rike är en stark berättelse som berör, och jag kan verkligen rekomendera den!

/Lisa

HUR MODIG ÄR DU? Testa dig själv på Temabloggen och tipsa dina vänner på Facebook!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar