Sidor

fredag 23 september 2011

Två bra tunnisar

För ett par veckor sedan var det Läskunnighetens dag - den dag då man runt om i världen uppmärksammar hur viktigt det är att få lära sig att läsa. Det borde vara en rättighet för alla, men tyvärr får många barn och vuxna i världen inte den chansen.

Tänk vad mycket man missar när man inte kan läsa. Och förstås, så mycket kul man får när man kan. Bra böcker ger inspiration, lär oss nya saker, får oss att skratta eller gråta, får oss att fundera. En bra bok håller oss sällskap när vi är ensamma.

Vissa författare anstränger sig att skriva enkelt och tydligt. På så sätt kan även de som inte har så lätt för läsningen få en chans till härliga läsupplevelser. Här är två bra exempel. Det är nya böcker som ingår i serien Lätt att Läsa Fakta:


Tänk, först var det ingenting. Absolut ingenting. Sen kom den STORA Smällen! Man brukar säga att tiden börjar i och med Big Bang. Universum skapas och vi blir en del av det – men det tar lite tid: För 65 miljoner år sedan dog dinosaurierna ut medan det bara är ynka 65 år sedan den första datorn byggdes. Snacka om tidsrymder! Allt om tid ...typ av Johan Unenge och Ewa Thorslund är en kul och smart bok om tidsbegrepp som nu och då, nyss och snart.

Jo Salmson berättar om rymden är en spännande historia om känt och okänt i universum med snygga illustrationerna av Axel Rator. Det handlar om himlakroppar och galaxer, om maskhål och mörk materia, om stjärndamm och rymdhissar. Vi får veta att nästan all forskning börjar som fantasier. Sedan prövar man och experimenterar. Det finns massor kvar att upptäcka för forskarna. Och vem vet, skriver Jo Salmson, kanske blir just din fantasi avgörande.

/Annika

Ps Snart finns båda titlarna också som bok och DAISY på bibblan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar